Εξοχικός κήπος στην Εύβοια

Πρόκειται για κτήμα στην Εύβοια, με συνολική έκταση 2,5 στρέμματα.

Η φυτοτεχνική μελέτη βασίστηκε  στην ανάγκη των ιδιοκτητών για χρώμα στον κήπο σχεδόν όλο το χρόνο, δένδρα που να παράγουν βρώσιμους καρπούς και μία πολύ καλή απόκρυψη της θέας από τον δρόμο και τα γειτονικά σπίτια.

Ο κεντρικός κήπος αντιμετωπίστηκε με βασικό πυρήνα την αύξηση του λειτουργικού χώρου του κήπου.Περιμετρικά φυτεύτηκαν δένδρα δασικά, όπως ο Κέδρος, ο Πλάτανος, τα Κυπαρίσσια και οι Κουτσουπιές, σε εναλλαγή με δασικούς θάμνους, όπως το Σπάρτο, η Δάφνη, το Σχίνο, δημιουργώντας έτσι μια συνέχεια του δασικού τοπίου, που αγκαλιάζει το οικόπεδο.

Εσωτερικά της περίφραξης δημιουργήθηκε μία δεύτερη και τρίτη γραμμή, σε ελεύθερο σχήμα,  με φυτά χαμηλότερα, ανθοφόρα, που με την εποχιακή ανθοφορία τους, διατηρούν τον κήπο σχεδόν όλο το χρόνο ανθισμένο. Φυτεύτηκαν χαμηλά είδη, σε ομάδες, όπως το Δενδρολίβανο, η Λεβάντα, οι Αγάπανθοι, διάφορα είδη Μαργαρίτας και ψηλά είδη όπως οι Βεϊγκέλιες η Φορσύθια, η Τσιντόνια, και άλλα πολλά, με κλιμακωτή διάταξη από τα χαμηλά μπροστά, προς τα ψηλά στη περίμετρο του κήπου.

Σε όλη την επιφάνεια του κεντρικού κήπου, επιλέχθηκε εδαφοκάλυψη με ένα είδος χλοοτάπητα ανθεκτικό στο πάτημα και στις καιρικές συνθήκες της περιοχής.

Στο χώρο της στάθμευσης των αυτοκινήτων, για την απόκρυψη της θέας τους από τον κήπο, φυτεύτηκαν αειθαλείς θάμνοι με χρώμα στο φύλλωμά τους και δένδρα για την σκίασή τους,  όλο το χρόνο. Λόγω του ήπιου κλίματος, επιλέχθηκε το δένδρο της Ψευδοπιπεριάς (Schinus molle) που έχει ταχεία ανάπτυξη, έντονο άρωμα στα φύλλα του και  όμορφους ροζ σφαιρικούς καρπούς, που χρησιμοποιούνται και στη μαγειρική.

Στα πλαϊνά τμήματα του κήπου φυτεύτηκαν δένδρα οπωροφόρα, ανάμεσα από τον φυτικό φράχτη και την γραμμή των χαμηλών ανθοφόρων θάμνων, ώστε να μην γειτνιάζουν με τον χλοοτάπητα, με τον οποίο έχουν τελείως διαφορετικές απαιτήσεις σε νερό άρδευσης.

Ο πίσω κήπος αποτελεί τον παραγωγικό κήπο. Οπωροφόρα δένδρα, κηπευτικά και αρωματικά, εναλλάσσονται, έτσι ώστε ο κήπος να έχει αισθητικό ενδιαφέρον, όλες τις εποχές του χρόνου.