Σεπτέμβριος. Προετοιμασίες για μια δεύτερη άνοιξη στον κήπο σας

Το δροσερό καταφύγιο, ενός ατελείωτου καλοκαιριού

Οι στεγνές και θερμές ημέρες του καλοκαιριού, και οι βόρειοι άνεμοι του Αυγούστου, που αλλού τους λένε «μελτέμια», ταλαιπώρησαν τα φυτά σας, που τώρα έχουν μια εικόνα «αφυδάτωσης». Δεν είναι αργά για να τα ανανεώσετε και να τους δώσετε τη χαμένη τους ζωντάνια. Άλλωστε το φθινόπωρο είναι κοντά, κι όπως έλεγαν οι παλιοί αγρότες, «είναι μια δεύτερη μικρή άνοιξη» για τον κήπο σας.

Τώρα λοιπόν πρέπει να προετοιμάσετε τα φυτά σας για τη δεύτερη, μικρής διάρκειας, «έξαρσή τους»!

  • · Τσιμπήστε με το κλαδευτήρι όλα τα μακριά κλαδιά που «πετάγονται» άναρχα από τους θάμνους σας και τα αναρριχώμενα, έτσι θα τους δώσετε λίγη ακόμα δύναμη και ευρωστία.
  • · Ποτίστε ακόμα τακτικά, σε καθημερινή βάση και πάντα βραδινές ώρες, χωρίς να αραιώσετε τα ποτίσματα μέχρι να χαμηλώσουν οι θερμοκρασίες.
  • · Κλαδέψτε και απομακρύνετε τα ξερά φύλλα και άνθη των θάμνων. Έτσι θα τους ξαναδώσετε τη δύναμη να πετάξουν λίγα ακόμα όψιμα άνθη.
  • · Εάν έχετε γκαζόν, τώρα είναι η εποχή για μια καλή αζωτούχα λίπανση και συχνή άρδευση, ώστε να ξαναπάρει δύναμη, μετά από την εξάντληση των θερινών μηνών.
  • · Συλλέξτε τώρα τα άνθη της λεβάντας, για να αρωματίσετε τις ντουλάπες σας. Αφού κόψετε τα άνθη, τα αφήνετε σε μία στεγνή επιφάνεια που αερίζεται καλά, να στεγνώσουν, ή τα κρεμάτε ανάποδα, σε δεμένα ματσάκια. Μετά την πάροδο 15-20 ημερών, αφού βεβαιωθείτε ότι αποξηράνθηκαν, τα διαιρείτε σε μικρές ποσότητες και τα τυλίγεται σε σακουλάκια από τούλι, ή λινό ύφασμα.
  • · Τώρα είναι η εποχή να μαζέψετε όλα τα αρωματικά φύλλα όπως της αρμπαρόριζας, εάν φτιάχνετε γλυκά του κουταλιού, και της δάφνης (βάγιας).
  • · Το δενδρολίβανο και το φασκόμηλο, αναδύουν τώρα τις πιο έντονες μυρωδιές τους, λόγω της έντονης ηλιοφάνειας και των υψηλών θερμοκρασιών, οπότε καλό θα ήταν να μαζέψουμε τα φύλλα τώρα για τα χειμερινή τους χρήση.

Το κείμενο αποτελεί μέρος άρθρου που έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό «Οικία και Διακόσμηση», τεύχος Νο 94, Σεπτέμβριος 2008.