Ένας κήπος για τα παιδιά

Σε λίγο αρχίζουν τα σχολεία, τα παιδιά γυρνούν από τις διακοπές, «ξαναμμένα» και ψάχνουν να βρουν τον ανοιχτό χώρο που έπαιζαν όλο το καλοκαίρι…

Είναι καιρός να σκεφτούμε πως θα διαμορφώσουμε τον υπαίθριο χώρο του σπιτιού μας, έτσι ώστε να αποκτήσει ενδιαφέρον για τα παιδιά, ή ακόμα και να τα απασχολήσει κάποιες ώρες της ημέρας.

Εάν έχετε μεγάλο κήπο, τότε είστε τυχεροί. Αφήστε ένα τμήμα του ελεύθερο με χώμα και στον υπόλοιπο χώρο φυτέψτε χλοοτάπητα. Είναι η καλύτερη λύση για τα παιδιά που θέλουν να παίξουν μπάλα, αλλά και για να τοποθετήσετε ένα παιδικό παιχνίδι. Στο ελεύθερο τμήμα με χώμα, φυτέψτε δένδρα και θάμνους που τα παιδιά θα χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους για να παίξουν διάφορα παιχνίδια, από κρυφτό και κυνηγητό, μέχρι τη δημιουργία παραμυθιών όπως ο λύκος και η κοκκινοσκουφίτσα και άλλα.

Αγοράστε ένα ξύλινο σπιτάκι, το οποίο θα φτιάξουν τα παιδιά το δικό τους μικρό κόσμο. Ένα τέτοιο σπιτάκι μπορείτε να το βρείτε έτοιμο, σε μεγάλα πολυκαταστήματα ή να το παραγγείλετε σε καταστήματα με είδη κήπου και ξύλινες κατασκευές. Εάν είστε τυχεροί και έχετε μια μεγάλη  και γερασμένη ελιά, με χοντρό κορμό, ζητήστε από έναν μαραγκό να σας φτιάξει ένα σπιτάκι πάνω στο δένδρο. Τα παιδιά σας θα ξετρελαθούν!

Δημιουργείστε μία εκπαιδευτικού χαρακτήρα γωνιά, με αρωματικά φυτά και καρποφόρα δένδρα, και αφήστε έναν χώρο ελεύθερο με χώμα όπου τα παιδιά μπορούν να φυτέψουν τα δικά τους σποράκια. Τα λαχανικά όπως το ραπανάκι, το καρότο και η πατάτα, στα οποία το εδώδιμο τμήμα του φυτού φαίνεται σχετικά γρήγορα, δίνει ιδιαίτερη χαρά στα παιδιά.

Φυτέψετε δένδρα ή θάμνους με καρπούς, όπως ο Πυράκανθος, για να προσελκύσετε τα πουλιά, κάτι με το οποίο τα παιδιά ενθουσιάζονται. Μπορείτε, ακόμα, να φτιάξετε ή να αγοράσετε ένα μικρό ξύλινο σπιτάκι για πουλιά.

Εάν έχετε πολύ μικρά παιδιά, κατασκευάστε ένα σκάμμα. Είναι απλό και γρήγορο στην κατασκευή του.

Εάν έχετε λίγο μεγαλύτερα παιδιά, πλακοστρώστε μία περιοχή. Η πλακοστρωμένη επιφάνεια είναι ιδανική για τα παιδιά που μαθαίνουν ποδήλατο, ή αργότερα για την τοποθέτηση μιας μπασκέτας.

Tips:

  • · Αποφύγετε τα ακανθώδη φυτά κοντά σε περιοχές που παίζουν παιδιά.
  • · Εάν έχετε γάτες στη γειτονιά, αποφύγετε την τοποθέτηση φωλιών για πουλιά.
  • · Προσέξτε το ξύλινο σπιτάκι του κήπου σας να είναι από ειδικά εμποτισμένη ξυλεία ώστε να αντέχει στις δύσκολες συνθήκες του εξωτερικού χώρου.

Το κείμενο αποτελεί μέρος άρθρου που έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό «Οικία και Διακόσμηση», τεύχος Νο 94, Σεπτέμβριος 2008.