Οκτώβριος, ο αγαπημένος των φυτών. Οι εργασίες του μήνα

 

Oι πρώτες βροχές θα αρχίσουν σε λίγο και το έδαφος θα αρχίσει να προετοιμάζεται για τη φθινοπωρινή του διεργασία. Οι θερμοκρασίες γίνονται πιο ευχάριστες, για κάθε είδους ζωντανό οργανισμό και έτσι πολλά φυτά «ξανανιώνουν» μετά από ένα στεγνό και μακρύ καλοκαίρι. Οι γεωπόνοι θεωρούν αυτή την εποχή την καλύτερη για να φυτέψετε τον κήπο σας, ακριβώς επειδή η σταδιακή μετάβαση από το ζεστό κλίμα στο κρύο, επιτρέπει στα φυτά να προσαρμοστούν καλύτερα στο νέο τους περιβάλλον.

Τι εργασίες πρέπει να κάνετε λοιπόν στον κήπο σας και στην ωραία σας βεράντα, προκειμένου να έχετε μία όμορφη εικόνα, όχι μόνο το φθινόπωρο, αλλά και όλο το χρόνο;

Καθαρίστε το χώμα και σκαλίστε το για να αναπνεύσει και να αναμειχθεί με τα θρεπτικά συστατικά του.

  • Προσθέστε φρέσκο, απολυμασμένο χώμα όπου υπάρχει περιθώριο στις γλάστρες σας. Εάν η γλάστρα έχει φυτά όπως ορτανσία, καμέλια ή γαρδένια, προσθέστε λίγο χώμα για οξύφυλλα, και μία κουταλιά της σούπας σίδηρο, που θα βρείτε στην αγορά σε φακελάκια.
  • Φυτέψτε τώρα τους χειμερινούς σας βολβούς όπως ανεμώνη, κυκλάμινο, κρόκο, τουλίπα, φρέζια, νεραγκούλα.
  • Κλαδέψτε τα ξερά κλαδιά και διαμορφώστε σε σχήματα τους θάμνους σας.
  • Λιπάνετε τα φυτά σας και τον χλοοτάπητα με ένα φωσφορούχο βιολογικό λίπασμα.
  • Ελαττώστε το πότισμα (αυτόματο ή χειροκίνητο) στο μισό, σε σχέση με τις θερμές μέρες, και κλείστε το τελείως με τις πρώτες βροχοπτώσεις.
  • Τέλος, κάντε έναν καλό αερισμό στο χλοοτάπητα, με ειδικό εργαλείο που θα βρείτε στην αγορά, έτσι ώστε να ξαναβρεί ο χλοοτάπητας τη χαμένη του ζωντάνια και να μπορεί να λάβει ευκολότερα το νερό και το λίπασμα που χρειάζεται. Ο αερισμός συνίσταται σε «τρύπημα» της επιφάνειας του χλοοτάπητα σε όλη την επιφάνειά του και σε βάθος τέτοιο, ώστε να φτάνει τις ρίζες του, με σκοπό να τις ανανεώσει.

Το κείμενο αποτελεί μέρος άρθρου που έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό «Οικία και Διακόσμηση», τεύχος Νο 95, Οκτώβριος 2008.