Χρυσάνθεμο της Κίνας ή Αγιοδημητριάτικο

Το όνομά του προέρχεται από το «χρυσό άνθος», κατά την ελληνική μυθολογία. Οι χώρες καταγωγής του θεωρούνται η Κίνα και η Ιαπωνία, όπου καλλιεργούνται για χιλιετηρίδες. Ο τρόπος άνθησης του χρυσάνθεμου, έχει άμεση σχέση με τη διάρκεια φωτισμού του φυτού, δηλαδή η μικρή διάρκεια της ημέρας, προκαλεί την ανθοφορία μετά την πάροδο 6-15 εβδομάδων, ανάλογα με την ποικιλία. Με λίγα λόγια, όταν μικραίνει η ημέρα, ανθίζει το χρυσάνθεμο.

Το χρυσάνθεμο που θα στολίσει τον κήπο σας, θα το βρείτε αυτή την εποχή στην αγορά, ολάνθιστο, σε αγκαλιές του κίτρινου, του λευκού, του φούξια, του κεραμιδί και του μωβ. Μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε πολλά φυτά από ένα χρώμα έτσι ώστε να ενδυναμώσετε την εντύπωση του χρώματος.

Το ύψος τους κυμαίνεται από 30-80 εκ. Φυτέψτε τα στον κήπο σας, κοντά σε εισόδους, σε παρτέρια υπερυψωμένα (ζαρντινιέρες), όπου έχετε προγραμματίσει να μπαίνουν τα «εποχιακά σας ανθοφόρα», ή σε γλάστρες χαμηλές (γαβάθες) ή ζαρντινιέρες στα μπαλκόνια ή στις βεράντες σας. Είναι φυτό ανθεκτικό στο κρύο και τους ψυχρούς ανέμους και υποφέρει στην υπερβολική υγρασία και τα συνεκτικά εδάφη.

Tips

Κλαδέψτε τα άνθη του χρυσάνθεμου όταν αρχίσουν να μαραίνονται έτσι ώστε να δώσετε δύναμη στο φυτό για μία δεύτερη άνθηση, παρατείνοντας την διάρκεια στην ανθοφορία του.

Σημείωση: Το κείμενο αποτελεί μέρος άρθρου που έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό «Οικία και Διακόσμηση», τεύχος Νο 96, Νοέμβριος 2008.

Η φωτογραφία προέρχεται από τo kipologio.gr