Συγκρότημα κατοικιών «BLEVERDE an olive grove estate» στο Γαβαλοχώρι Χανίων Κρήτης

Η επιλογή των φυτικών ειδών έγινε με βάση τις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής, την ενσωμάτωση της διαμόρφωσης του κτήματος στο αγροτικό τοπίο της περιοχής και τον λειτουργικό ρόλο των φυτών για τους χρήστες του κτήματος (επισκέπτες, ιδιοκτήτες, προσωπικό).

Δημιουργήθηκαν χαλικόστρωτα μονοπάτια, που πλαισιώνονται από ποικιλία αρωματικών και ανθοφόρων θάμνων, ενώ μία κεντρική αλέα από κυπαρίσσια ορθόκλαδα, ενδυναμώνει το χαρακτήρα της μεσογειακής βλάστησης, τονίζοντας τον κεντρικό άξονα του κτήματος.

Για τη φύτευση των έντονων πρανών επιλέχθηκαν μεγάλες ομάδες χαμηλών, αρωματικών θάμνων,  ενώ μεταξύ των τριών κατοικιών, δημιουργήθηκαν πλούσιοι φυτικοί φράχτες από αειθαλείς θάμνους και δένδρα της μεσογειακής χλωρίδας, όπως ελιές, χαρουπιές, ψευδοπιπεριές, δάφνες, πικροδάφνες, σπάρτα κλπ. απομονώνοντας τους κοινόχρηστους χώρους από τους ιδιωτικούς.

Ηλικιωμένα δένδρα Ελιάς φυτεύτηκαν σε σημεία κύριου ενδιαφέροντος, σηματοδοτώντας  τις εισόδους των τριών κατοικιών, ή φιλτράροντας την οπτική των κατοικιών μεταξύ τους.

Ο οπωρώνας και ο αμπελώνας στο χαμηλότερο επίπεδο του κτήματος, είναι οπτικά και κινητικά προσβάσιμος στους επισκέπτες του κτήματος, μέσα από μικρά μονοπάτια, στην πορεία των οποίων ανακαλύπτει κανείς τα χρώματα και τα αρώματα της κρητικής υπαίθρου.

Σύνδεσμος