Συγκρότημα πολυτελών κατοικιών στην Αλμυρίδα, Χανιά

Πρόκειται για 4 πολυτελείς κατοικίες, με ευρύχωρο κήπο και θέα στη θάλασσα. Η φυτοτεχνική αντιμετώπιση έλαβε υπ” όψη της τις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής, την ανάγκη για λειτουργικό χώρο σε κάθε κατοικία και την αισθητική του τοπίου της περιοχής.

Η φύτευση έχει ακολουθήσει τις αρχιτεκτονικές γραμμές των κατοικιών και επιδιώκει κυρίως, την περιμετρική κάλυψη του οικοπέδου. Στα οπτικά ανοίγματα, η πανοραμική θέα έχει «υπογραμμιστεί» από χαμηλά ανθοφόρα φυτά σε ομάδες, ενώ η ιδιωτικότητα κάθε κατοικίας, προστατεύεται από πυκνές συστάδες αειθαλών δένδρων και θάμνων, της τοπικής μεσογειακής χλωρίδας, όπως η ψευδοπιπεριά, το ορθόκλαδο κυπαρίσσι, η πικροδάνη, το μυόπορο και η αγγελική.

Στον βορινό προσανατολισμό έχουν φυτευτεί πυκνές συστάδες από ψηλά δένδρα και θάμνους, για τη δημιουργία ανεμοφράκτη. Κοντά σε περάσματα και λειτουργικούς χώρους καθιστικών, φυτεύτηκαν αρωματικοί θάμνοι, ενώ αποφεύγονται τα ακανθώδη φυτά.

Λόγω του μεγάλου μετώπου προς τη θάλασσα και της εγγύτητας με αυτήν, τα φυτά που έχουν επιλεγεί είναι ανθεκτικά στα υδροσταγονίδια της θάλασσας, τους δυνατούς ανέμους και τις ξηρικές συνθήκες, γενικά.

Φυτά όπως η αγγελική, το έχιουμ, το τσίκας, το έρπον δενδρολίβανο, η λαντάνα, ο ελαίαγνος και το πολύγαλα δίνουν χρώμα, όγκο και πλαστικότητα, στις γωνίες του κήπου.