ΚΗΠΟΣ ΣΕ ΕΞΟΧΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗ ΣΚΥΡΟ

Η Σκύρος είναι ένα από τα νησιά του Αιγαίου με δύσκολες καιρικές συνθήκες, δυνατούς ανέμους και θερμά καλοκαίρια. Σε αυτό οφείλεται και η άγρια ομορφιά του.

Σε μία πλαγιά αυτού του νησιού, μέσα σε φυσική βλάστηση και έναν παλιό ελαιώνα, χτίστηκε μία εξοχική κατοικία σε χαμηλούς τόνους, με αναφορές στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική του νησιού.

Ο κήπος αποτελεί τμήμα ενός απόκρημνου οικοπέδου και αντιμετωπίστηκε σαν συνέχεια του υπάρχοντος τοπίου. Δημιουργήθηκαν ανοιχτοί λειτουργικοί χώροι για την οικογένεια και τα παιδιά της, μικρές γωνιές με παραγωγικά δένδρα και θάμνους, ενώ τα υπερυψωμένα παρτέρια, «ντύθηκαν» με κρεμοκλαδή αρωματικά, όπως το δενδρολίβανο το έρπον.

Τα φυτά που επιλέχθηκαν ανήκουν στη Μεσογειακή χλωρίδα, με χαμηλές υδατικές απαιτήσεις και αντοχή στους δυνατούς ανέμους. Μεγάλη ποικιλία αρωματικών φυτών, όπως το δενδρολίβανο, η ρίγανη και το φασκόμηλο, αλλά και δασικά φυτά όπως το σχίνο, το σπάρτο και η μυρτιά, συμπλήρωσαν τις γυμνές χωμάτινες επιφάνειες του κήπου.

Στην δεξιά πλευρά του σπιτιού, δημιουργήθηκε ένας καθιστικός χώρος με άγριο γρασίδι και ανθοφόρους και αρωματικούς θάμνους περιμετρικά. Για σκίαση επιλέχθηκε ένα δένδρο Ακακίας Κων/λεως και μία Μουσμουλιά. Δένδρα καρποφόρα, όπως αχλαδιές, βερικοκιές, αμυγδαλιές, κουμαριές κ.λπ. φυτεύτηκαν στην πλαγιά, πάνω από αυτόν τον χώρο, σαν ανηφορική συνέχεια του μικρού κήπου.

Στους υπόλοιπους χώρους των καθιστικών του σπιτιού, δημιουργήθηκαν πέργκολες με αναρριχώμενα γρήγορης ανάπτυξης και με αρωματικά άνθη, όπως το αγιόκλημα, το γιασεμί, η γλυτσίνα και η αμπέλοψη.

Στην αριστερή πλευρά του σπιτιού, κατά μήκος της πέτρινης σκάλας, ανοίχτηκε μία δίοδος για την πρόσβαση στο υπόλοιπο κτήμα με τον ελαιώνα, και φυτεύτηκαν σε όλη την πλαγιά αρωματικά, όπως ρίγανη, θυμάρι, μαντζουράνα, φασκόμηλο και άλλα χρηστικά στη μαγειρική βότανα.

Στην πρόσοψη, μία ενιαία φύτευση από ανθοφόρους θάμνους, για την κάλυψη των τοιχίων, δημιουργεί μία ευχάριστη «υπογράμμιση» της πανοραμικής θέας προς τη θάλασσα.

Η επιλογή δύο δένδρων άκαρπης μουριάς, για τη σκίαση της κύριας αυλής, δίνει τη δυνατότητα της χρηστικότητάς της ακόμα και τις πιο ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Στη συνέχεια αυτής της αυλής, εκτείνεται η πισίνα, που καταλαμβάνει έναν από του αναβαθμούς του περβάλλοντος τοπίου, και με την επιλογή των υλικών και των φυτεύσεων, ενσωματώνεται μέσα σε αυτό.

Δείτε επίσης το άρθρο KHPOS DIAMROFOSI στο περιοδικό ΜΑΣΤΟΡΕΜΑΤΑ, τεύχος Φεβρουαρίου