Ιδιωτικός κήπος στην Κηφισιά

Η κατοικία αυτή βρίσκεται σε βόρειο προάστιο της Αττικής.

Η φυτοτεχνική μελέτη βασίστηκε  στην ανάγκη των ιδιοκτητών για ευρυχωρία και μία πολύ καλή απόκρυψη της θέας από τον δρόμο και τα γειτονικά σπίτια.

Ο κεντρικός κήπος αντιμετωπίστηκε με βασικό πυρήνα τον καθιστικό χώρο της βεράντας και επιδιώχθηκε η επιφάνεια του κήπου να είναι συνεπίπεδη με τις βεράντας για την αύξηση του λειτουργικού χώρου του κήπου. Περιμετρικά φυτεύτηκαν δένδρα αειθαλή, όπως Αριές, Ελιές, Κυπαρίσσια και Δάφνες, δημιουργώντας έτσι ένα πυκνό φυτικό φράχτη. Εσωτερικά της περίφραξης δημιουργήθηκε σε σημεία μία δεύτερη και τρίτη γραμμή με φυτά χαμηλότερα, ανθοφόρα, που με την εποχιακή ανθοφορία τους, διατηρούν στον κήπο πάντα τη καλλωπιστική του αξία.

Τα ορθόκλαδα Κυπαρίσσια (Cupressus sempervirens pyramidalis), έχουν στόχο να τονίσουν τις γραμμές και τις γωνίες της κατοικίας, με φινέτσα, συμπληρώνοντας την αισθητική που δόθηκε στην κατοικία.

Το τμήμα του κήπου δεξιά από την κεντρική είσοδο, αντιμετωπίστηκε τελείως διαφορετικά από το βασικό κήπο. Ένα χαλικόστρωτο μονοπάτι οδηγεί οπτικά και κινητικά στον μεγάλο κεντρικό κήπο. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χάραξη του μονοπατιού σε φιδίσιο σχήμα, το οποίο δημιουργεί ένα αισθητικό ενδιαφέρον, μεγαλώνοντας το χώρο και προκαλώντας το αίσθημα της «έκπληξης», καθώς ακολουθεί κανείς την πορεία.

Οι θέσεις των φυτών επιλέχθηκαν έτσι ώστε να φαίνεται σαν να προϋπήρχαν και να άφησαν χώρο για ένα μονοπάτι ανάμεσά τους. Φυτεύτηκαν χαμηλά και ψηλά είδη, κυρίως αρωματικά και οπωροφόρα, έτσι ώστε να απολαμβάνει κανείς και το άρωμα και τους καρπούς αυτών, καθώς περνάει.

Σχολιάστε