Εξοχική κατοικία στην Κέα

Εξοχική κατοικία στην Κέα


Ημερομηνία: 2019

Μελέτη: Outside – Εύα Παπαδημητρίου & Συνεργάτες, www.outside.gr

Υλοποίηση: Φυτώριο Άγγελος Άτζακας, Δασοπόνος, www.fytorioatzakas.gr

Αρχιτέκτων μηχανικός: Α2 architects- Σωτήρης Ανυφαντής- Σοφία Ζιώγα, www.a2architects.gr

Σε ένα ύψωμα, με θέα την Μακρόνησο, έχει δημιουργηθεί ένας πανέμορφος κήπος γύρω από μια απομονωμένη εξοχική κατοικία, κρυμμένη πίσω από γέρικες βελανιδιές.

Ο προσανατολισμός του κήπου είναι δυτικός, με όλα τα πλεονεκτήματα της όμορφης θέας προς την δύση του ήλιου μέσα στην θάλασσα τα καλοκαιρινά απογεύματα, αλλά και τα μειονεκτήματα του δύσκολου μικροκλίματος (έντονοι βορειοδυτικοί άνεμοι το καλοκαίρι, ζέστη τα απογεύματα στις βεράντες με την πανοραμική θέα).

Για τους παραπάνω λόγους, ο περιμετρικός υπαίθριος χώρος του σπιτιού βοήθησε στο να δημιουργηθούν νέοι χώροι καθιστικού με δροσιά το καλοκαίρι και προστατευμένοι από τους βορειοδυτικούς ανέμους.

Παράλληλα, στους εκτεθειμένους χώρους, φυτεύτηκαν είδη ανθεκτικά στις αντίξοες καιρικές συνθήκες των αιγαιοπελαγίτικων νησιών.

Η αυτοφυής βλάστηση με τις μεγάλες βελανιδιές και οι φθαρμένες πέτρες από τον καιρό και την υγρασία, δημιουργούν ένα ατμοσφαιρικό σκηνικό που φεύγοντας κανείς από αυτόν τον κήπο, παίρνει μαζί του αυτές τις εικόνες, οι οποίες αποτυπώνονται για πάντα στην μνήμη του.