Ιδιωτική κατοικία στην Εκάλη

Ιδιωτική κατοικία στην Εκάλη


Μελέτη: Μαρίνα Χαϊδοπούλου Adams, Landscape Architect, Εύα Παπαδημητρίου, Γεωπόνος- Αρχιτέκτων τοπίου

Υλοποίηση: Χαράλαμπος Νικόλαρος, Γεωπόνος

Η διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου της κατοικίας και η επιλογή των φυτών, έγινε με βάση τις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής, τον προσανατολισμό του κήπου και τις λειτουργικές απαιτήσεις των ιδιοκτητών.

Η ιδιαιτερότητα του κήπου αυτού, που βρίσκεται στην πρόσοψη της κατοικίας, ήταν η διττή χρήση του ως κεντρική είσοδος του σπιτιού αλλά και ως ο βασικός κήπος του. Για αυτούς τους λόγους, έπρεπε να βρεθεί μία έξυπνη λύση, ώστε να μην αποτελεί μόνο ένα «πέρασμα» αλλά να δημιουργείται ένας ζεστός χώρος που σε «αγκαλιάζει», για να μείνεις μέσα.

Αυτό έγινε εφικτό αφ’ ενός με την δημιουργία μιας ενιαίας επιφάνειας από πέτρινα πατήματα με αρμούς από χλόη και αφ’ ετέρου με την «εναέρια» ενοποίηση του χώρου με το μεταλλικό στέγαστρο, που έχει τοποθετηθεί εγκάρσια στην πρόσοψη, καλύπτοντας όλο το πλάτος της.

Ο κήπος περιβάλλει αυτούς τους χώρους, με παρτέρια σε ελεύθερα σχήματα, συνεπίπεδα με το πέτρινο δάπεδο, που «μπαινοβγαίνουν» στην πλακοστρωμένη επιφάνεια και δημιουργούν μικρούς θύλακες, για στάση ή κίνηση ανάλογα.

Φυτά ψηλά, περιμετρικά του κήπου, στα όρια του οικοπέδου, φυτεύονται για την προστασία της ιδιωτικότητας από τα γειτονικά σπίτια, ενώ χαμηλά ανθοφόρα πολυετή ποώδη, στην μπροστινή σειρά, σε ομάδες, συνθέτουν μία παλέτα χρωμάτων που αλλάζει με τις εποχές, λόγω της διαδοχικής ανθοφορίας των φυτών αυτών.